GLAS-S.BE - Hedendaagse Belgische Glaskunst

Belgische glaskunstActiviteiten

BEDRIJFSBEZOEK AGC: Floatglas

ID3667730_thrsmrfour1_H1TPN0_0.JPG

GLAS-S.BE en de Academie Mechelen organiseren op vrijdag 29 april een bezoek aan floatglas-producent AGC, in Moustier-sur-Sambre.
Aansluitend brengen we een bezoek aan Namur. De deelnemers kunnen beslissen om een vrije namiddag in de stad door te brengen of om een bezoek een het Felicien Rops Museum te brengen (Rue Fumal 12, Namur - facultatief, inkom 5€).

Programma:
07.30u - Vertrek Bus Rode Kruisplein, Mechelen (wees op tijd!)
10.00u - Bedrijfsbezoek AGC Moustier-Sur-Sambre
12.30u - Namur, vrije lunch
14.15u - Bezoek
museum Rops,
17.00u - Vertrek vanuit Namur

Kostprijs voor de busreis en het bezoek aan AGC 16,00 euro p/p, te betalen bij het opstappen van de bus. Het aantal deelnemers is beperkt tot 50.
Inschrijven Bavo Tiebos tel: 0478/99.00.85


.

VOOR DE EEUWIGHEID? Hedendaagse (glas)kunst in historische monumenten

mu0308nchen002c-st.-paul-10

Op 10 november geeft Carola Van den Wijngaert een lezing waar wordt ingegaan op de interactie tussen hedendaagse kunst en historische monumenten.

Wie terugblikt op het restauratiegebeuren van de laatste decennia stelt vast dat restauratoren- en erfgoedzorgers een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan het behoud van ons cultureel erfgoed. Respect voor het monument als geheel en het unieke kader waarvoor vele kunstwerken werden ontworpen, vormen de basis van de erfgoedzorg. Vanuit dit perspectief is het aanvaarden van de natuurlijke veroudering van materialen en objecten is een logisch gevolg.
Maar wie kritisch is, stelt bij tijd en wijle de vraag of een aantal beslissingen en interventies niet met te veel “behoudende ijver” worden uitgevoerd. Conserveren en/of restaureren lijkt een reflex, een automatisme te zijn geworden, ongeacht de staat waarin de kunstwerken zich bevinden. Het is alles behalve evident om een kunstwerk, zelfs nog nauwelijks herkenbaar, te vervangen door iets nieuw. Wie in de erfgoedzorg pleit voor vervanging of vernieuwing waagt zich al snel op glad ijs, ten dele omdat kunstenaars en erfgoedzorgers zich vaak in totaal gescheiden werelden bewegen.

De lezing geeft aan waar de gevoeligheden liggen, maar wil tegelijk aan de hand van talrijke praktijkvoorbeelden tonen dat hedendaagse kunstwerken, integraties en/of ingrepen, een nieuwe dynamiek kunnen geven aan een historisch monument.

Waar: Academie voor Beelden Kunst, Minderbroedersgang 5, Mechelen
Wanneer: Woensdag 10 november om 20.00u

.

PROGRAMMA "BruggeDag" - 07/03/2009

STATUTAIRE LEDENVERGADERING 07/03/2009
De vergadering zal plaats vinden in het atelier van Pia Burrick, Iedereen wordt daar verwacht tegen 10.30u.
- moreel verslag 2008
- moreel verslag 2008
- financiëel verslag 2008
- geplande activieiten 2009-2010
- verkiezing van nieuwe bestuursleden
- rondvraag

Na de administratieve plichtplegingen bieden wij de aanwezige leden een broodmaaltijd aan. Na de middag maken we een stadswandeling waarbij de nadruk zal liggen op de confronatie tussen historische- en hedendaagse architectuur.

page2_blog_entry23_1

“BRUGGEDAG-STADSWANDELING” Bij deze wandeling neemt Pia Burrick ons op sleeptouw door de Brugse binnenstad. Het wordt een zwerftocht door tussen 6 ankerpunten ... een confrontatie tussen “oud” en “nieuw”. Eind maart 1930 werd in Brugge een spraakmakende debatavond georganiseerd met als thema “Faut-il construire à Bruges en style moderne?”. De inleiding werd gegeven door een eminente kenner van de Vlaamse bouwgeschiedenis; Prof. Stan Leurs enerzijds en Arch. Huib Hoste, een voorvechter van de modernistische architectuur, anderzijds. Beiden gaven toelichting op hun zienswijze, terwijl vanuit de zaal verschillende replieken werden gegeven. Dat de zeer behoudsgezinde bouwpolitiek van het toenmalige katholieke stadsbestuur door het merendeel van de Bruggelingen werd gedragen en verdedigd, bleek uit de instemmende interventie van de toenmalige socialistische voorman Achiel Van Acker.“Nieuwlichterij” bleek uit den boze en kreeg destijds nauwelijks een kans.
... Wat anno 2009?

TERUGBLIK


ws-Stilstaand beeld 23

Twee weken waren wellicht voldoende om het Waldsassen-avontuur te laten bezinken. Intussen heb ik van verschillende deelnemers al mooie foto's gezien! Diegene die graag hun foto's op ons los willen laten, kunnen de link van hun online-fotoalbum + 1 foto doormailen. Wij geven dan de foto en de link een plaats op onze site.

Bekijk de fotoalbums HIERSTUDIEREIS WALDSASSEN


reisroute Antwerpen-Waldsassen
In september hebben we een rondschrijven gedaan voor een studiereis naar Waldsassen. We hadden op een 30-tal deelnemers gerekend ... het zijn er uiteindelijk 64 geworden!
De gelukkigen die meekunnen vinden hieronder het programma voor deze driedaagse reis. Nog een week geduld en het is zover!
ZONDAG 9 NOVEMBER 2008
Reisroute Antwerpen – Taunusstein - Waldsassen
Reisafstand: 778km - Reisduur zonder stopplaatsen: 8.50u

VERTREK:
De eerste verzamelplaats is de parking aan de Desguinlei (PIDPA) in Antwerpen.
Het vertrek daar is gepland om 6.30u, stipt. Wees op tijd!
Vervolgens stopt de bus in Mechelen, Vilvoorde en Houthalen.

12.00u LUNCH
Vrije lunch.

13.30u BEZOEK DERIX GLASSTUDIOS

Afbeelding 2

De Derix Glasstudios bestaan sinds 1866 en behoren vandaag tot één van de grootste ateliers van Duitsland. In de loop der jaren hebben zij vooral een reputatie opgebouwd als “uitvoerend atelier”, voor zowal alle grote namen uit de eigentijdse monumentale glaskunst. Het werk van kunstenaars als Otto Dix, Georg Meistermann, Ludwig Schaffrath, Johannes Schreiter en meer recent Leifur Breidförd, Brian Clarke, John Clark, Graham Jones en Patrick Reyntiens werd hier gerealiseerd. Eind vorig jaar ze in de kijker met de realisatie van het “Gerhard Richter-raam” voor de Dom van Keulen.
Sinds 1999 heeft Derix Glasstudios ook een vestiging in de USA.

Derix Glasstudios GmbH, Platterstraße 94, D-65232 Taunusstein
www.derix.com

19.15u AANKOMST WALDSASSEN
Inchecken ter plaatse, gezamenlijk avondmaal.
MAANDAG 10 NOVEMBER 2008
7.00u - ONTBIJT
... Vroeg uit de veren, want we worden al om 8.00 u in de glashütte verwacht!

8.00u BEDRIJFSBEZOEK GLASHÜTTE LAMBERTS (deel 1)
VETRO-officina ingrandimento fin

Rondleiding in de glasfabriek van Lamberts, waar we met het volledige productieproces van mondgeblazen vlakglas, gewalst glas enz... kunnen kennis maken.

Glashütte Lamberts Waldsassen GmbH , Schuetzenstrasse 1, 95652 Waldsassen www.lamberts.de


LUNCH
Gezamenlijk lunch

13.00u WORKSHOP OF STADSTRIP
WORKSHOP GLASVERLIJMING VLAKGLAS – Glashütte: 13.00 u tot 18.00 u.
De workshop in de Glashütte loopt van 13.00 u tot 18.00 u.
Deze workshop wil de deelnemers kennis laten maken met de nieuwste evolutie mbt glas-appliqueertechnieken. Basiskennis omtrent toepassingen, materiaalgebruik en techniek voor het verlijmen van gekleurd vlakglas op een transparante drager komen aan bod.

STADSTRIP EGER/CHEB (CS) – vrij bezoek

Diegene die niet deelnemen aan de workshop hebben de gelegenheid om een stadstrip naar het vlakbij gelegen Tjechische Eger/Cheb te maken. De bus brengt de deelnemers ter plaatse waar ze gewapend met hun “stadsbrochure met stadsplan” (in bijlage bij deze email) de stad op eigen tempo kunnen verkennen. De bus haalt op de afgesproken plaats/tijdstip de deelnemers weer op.

AVONDETEN
Gezamenlijke avondeten

22.00u BEDRIJFSBEZOEK GLASHÜTTE LAMBERTS (deel 2)
Na het avondeten worden we terug in de fabriek verwacht om 22.00u. Dan krijgen we te zien hoe de glasmengsels worden klaargemaakt en kleuren worden samengesteld voor de productie van de daaropvolgende dag. Hoewel verschillenden onder ons reeds eerder de glasblazerij bezocht hebben, is het de eerste keer dat we dit kunnen meemaken, bij vorige bezoeken bleef dit onderdeel voor buitenstaanders een groot “geheim”.

DINSDAG 11 NOVEMBER 2008
Reisroute Waldsassen– Rödental - Antwerpen
Reisafstand: 789km - Reisduur zonder stopplaatsen: 9.30u

7.30u - ONTBIJT
Ontbijt en uitchecken in de hotels.
De bus haalt iedereen weer op bij de verschillende hotels.

8.30u VERTREK
Vertrek richting Rödental

11.00u BEZOEK EUROPÄISCHES MUSEUM FÜR MODERNES GLAS

Afbeelding 3

De glascollectie van de “Kunstsammlungen der Veste Coburg” is de laatste jaren uitgegroeid tot één van de grootste hedendaagse glascollecties in Europa. Sinds 12 oktober is de collectie in een volledig nieuw onderkomen in het nabij gelegen park van Schloss Rosenau in Rödental te zien. (Meer info in bijlage)
Naast de vaste collectie loopt de tentoonstelling “Glasklasse. Glasexperimente aus dem Institut für Künstlerische Keramik und Glas (IKKG) Höhr-Grenzhausen”, een tentoonstelling, naar aanleiding van het 20-jarig bestaan van deze opleiding, met werk van docenten, oud-studenten en studenten.
Iedereen kan in “alle rust” genieten van de tentoongestelde glaskunst ... het museum wordt speciaal voor ons opengesteld om 11.00u! (normale openingsuren winterperiode: 13.00u-17.00u)

Europäisches Museum für Modernes Glas - Park Rosenau, 96472 Rödental
www.kunstsammlungen-coburg.de


13.00u (+/-) LUNCH*
Vrije lunch

AANKOMST
Vermoedelijk komt de bus rond 19.00u bij de eerste afstapplaats aan.
Afstapplaatsen: Houthalen - Vilvoorde - Mechelen - Antwerpen

VVG BRUSSELDAG en JAARLIJKSE ALGEMENE LEDENVERGADERINGBrusselKathedraal
PROGRAMMA:
10:00u
Glaskunst in het Jubelparkmuseum
JUBELPARKMUSEUM KMKG (hoofdingang)
Jubelpark 10, 1000 Brussel.

Vrije lunch

13:30u
Design VLAANDEREN Galerie
Kanselarijstraat 19, 1000 Brussel
Jaarlijkse Algemene Statutaire Ledenvergadering
Aansluitend bezoek aan de tentoonstelling
“Bloemen en Vazen” Design Vlaanderen Galerie.

16:00u
Sint-Michiels en Sint-Goedelkathedraal
Monumentale glasschilderkunst

Afsluiter
“HET GOUDBLOMMEKE IN PAPIER”
Cellebroersstraat 55, Brussel