GLAS-S.BE - Hedendaagse Belgische Glaskunst

Belgische glaskunstKÖLN & RICHTER: Pixels in de Dom26765-132224_DEU_NRW_KOELN_DOM_FENSTER_KOE108

De Dom in Keulen is sinds vorig jaar een nieuw glasraam rijker. Het is van de hand van een van de belangrijkste moderne kunstenaars van Duitsland, Gerhard Richter (75). Hij heeft de eeuwenoude Dom, het populairste monument van Duitsland, met zijn kunstwerk eigenhandig de 21ste eeuw in geparachuteerd.
Het oude glas-in-loodraam in de dwarsbeuk, haast negentien meter hoog en ruim negen meter breed, werd tijdens de Tweede Wereldoorlog vernield. Na een lange zoektocht besloot het Dombestuur Gerhard Richter te vragen.

Gerhard Richter woont en werkt in Keulen, de stad waarvan hij dit jaar ereburger is geworden. Zijn oeuvre is een aaneenschakeling van paradoxen en discontinuďteit.
Alle vragen over de duiding, de bedoeling en hoe dit raam tot stand is gekomen en nadere interpretatie van zijn werk gaat hij charmant en onnadrukkelijk, vaak met korte grappen, uit de weg: “Door toeval, uiteraard. Ik ben blij dat het niet is mislukt.”

De reacties lopen uiteen van gematigd positief tot laaiend enthousiast. Niemand keurt het venster wegens blasfemisch modernisme in zo’n plechtig gebouw af ... de Dom is ineens jong – piepjong!