GLAS-S.BE - Hedendaagse Belgische Glaskunst

Belgische glaskunstMONIQUE DE CALUWE: glaskunst in de Berendrechtse Bib


Kopie van HPIM0912


Vanaf 1 november 2009 worden de muren en ramen getooid met 'doorkijkwerken' van ons GLAS-S.BE-lid Monique de Caluwť. In de bibliotheek toont Monique de Caluwť glas-in-lood, gebrandschilderd glas, aquarellen en potloodtekeningen. "Voor mijn werken haal ik veel inspiratie uit oude prenten of kleine details uit grotere kunstwerken," aldus Monique. "Door ze uit het werk te halen zie je pas hoe uniek ze zijn. Ook maak ik veel kunstwerkjes door met resten of overschotten te werken. Vele dunne afvalrepen van glas, zoals de zijkanten van glasplaten, kunnen nog een mooi geheel maken."

Bibliotheek Viswater, Tongerlostraat , 2040 Berendrecht
Van 1 november tot en met 30 januari 2010
openingsuren: di, woe, do van 10:00 tot 18:00
2de en 4de zaterdag v/d maand van 10:00 tot 14:00

LEDENTENTOONSTELLING

Afbeelding 2Begin 2009 werden alle GLAS-S.BE-leden uitgenodigd om aan deze tentoonstelling deel te nemen, twee criteria werden vooropgesteld: het thema van de tentoonstelling was “ROOD” (in de allerbreedste betekenis) en de ingediende kunstwerken mochten het formaat 30x30x30cm niet overschrijden. Welgeteld 30 kunstenaars (van de 100 actieve leden) gingen op deze uitdaging in.
Met rood als leidraad, slaagden alle kunstenaars erin om een zeer persoonlijk werk te presenteren. De verscheidenheid in benadering, materiaalgebruik en techniek is dan ook zeer groot. Op deze manier geeft de tentoonstelling een mooi overzicht van de grote diversiteit binnen de hedendaagse glaskust.

Deelnemende kunstenaars:
An Moors, Anne-Marie Van Wesemael, Bavo Tiebos, Carola Van den Wijngaert, Danny Beinsberger, Ed van Dijk, Eva Van Heuverbeke, Felicien Penders, Gerte Thans, Herman Lanssens, Isabelle Dethoor, Jan Leenknegt, Jeannine Kerstens, Joke Demeyere, Joris Van Landeghem, Kristel Van Hilst, Kristine Van Roosbroeck, Luc Bastiaens, Marc Blom, Marleen Lippeveld, Martine Grosjean, NoŽlla Van den Eeden, Patrick de Jager, Pia Burrick, Trix Van Heden, Vanessa Aelbrecht, Warner Berckmans, Wendy Van Dam en Wim BastiaensenOpeningsuren: woensdag tot zaterdag 14-17u
op zon- en feestdagen 10-12u en 14-17u
Of op afspraak: Staf Winters ++ 32(0)89/65 78 30

Bij deze nodigen wij iedereen van harte uit op de ledententoonstelling!

Hier vindt U de uitnodiging (pdf) en de routebeschrijving (Googlemaps).


PROGRAMMA "BruggeDag" - 07/03/2009

STATUTAIRE LEDENVERGADERING 07/03/2009
De vergadering zal plaats vinden in het atelier van Pia Burrick, Iedereen wordt daar verwacht tegen 10.30u.
- moreel verslag 2008
- moreel verslag 2008
- financiŽel verslag 2008
- geplande activieiten 2009-2010
- verkiezing van nieuwe bestuursleden
- rondvraag

Na de administratieve plichtplegingen bieden wij de aanwezige leden een broodmaaltijd aan. Na de middag maken we een stadswandeling waarbij de nadruk zal liggen op de confronatie tussen historische- en hedendaagse architectuur.

page2_blog_entry23_1

“BRUGGEDAG-STADSWANDELING” Bij deze wandeling neemt Pia Burrick ons op sleeptouw door de Brugse binnenstad. Het wordt een zwerftocht door tussen 6 ankerpunten ... een confrontatie tussen “oud” en “nieuw”. Eind maart 1930 werd in Brugge een spraakmakende debatavond georganiseerd met als thema “Faut-il construire ŗ Bruges en style moderne?”. De inleiding werd gegeven door een eminente kenner van de Vlaamse bouwgeschiedenis; Prof. Stan Leurs enerzijds en Arch. Huib Hoste, een voorvechter van de modernistische architectuur, anderzijds. Beiden gaven toelichting op hun zienswijze, terwijl vanuit de zaal verschillende replieken werden gegeven. Dat de zeer behoudsgezinde bouwpolitiek van het toenmalige katholieke stadsbestuur door het merendeel van de Bruggelingen werd gedragen en verdedigd, bleek uit de instemmende interventie van de toenmalige socialistische voorman Achiel Van Acker.“Nieuwlichterij” bleek uit den boze en kreeg destijds nauwelijks een kans.
... Wat anno 2009?